	Determining Time Using Rounding	Nai	me:					
Dete	ermine the answer by using rounding strategies.					An	SW	ers
	6:25 + 1 hour and 55 minutes When rounded to 2 hours that $6:25 + 2$ hours When adding or subtracting time, it is often But since we added 5 m	urs is 8:25. ninutes, no			Ex.		<mark>9:0(</mark>	)
	easier to round to the next hour first.must take away $3$ n the example above we can round 1 hour and55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). $6:25 + 2$ hours = $8:25$ $8:25 - 5$ Minute				1. 2.			
	And now we know the	e elapsed t	ime!		3.			
Ex)	7:05 + 1 hour and 55 minutes = 9:00				4.			
1)	5:10 + 1 hour and 50 minutes =				5.			
2)	5:00 + 2 hours and 55 minutes =				6.			
					7.			
4) 5)	<ul> <li>4:25 + 2 hours and 55 minutes =</li> <li>5:15 + 1 hour and 55 minutes =</li> </ul>				8.			
6)					9.			
7)	2:45 + 1 hour and 50 minutes =							
8)	6:45 + 3 hours and 55 minutes =				10.			
<b>9</b> )	3:30 + 1 hour and 50 minutes =				11.			
	3:30 + 2 hours and 55 minutes =				12.			
	5:55 - 1 hour and 50 minutes =				13.			
	5:15 - 1 hour and 55 minutes =				14.			
	5:05       -       2 hours and 55 minutes       =         5:00       -       2 hours and 55 minutes       =				15.			
	7:55 - 1  hour and  55  minutes =				16.			
	7:35 - 3 hours and 50 minutes =				17.			
	8:00 - 2 hours and 55 minutes =				18.			
18)	8:10 - 3 hours and 55 minutes =				19.			
	7:15 - 3 hours and 50 minutes =							
20)	9:00 - 1 hour and 55 minutes =		<u></u>		20.			
	Math www.CommonCoreSheets.com	1-10 9: 11-20 4:		85 80 35 30		70 65 20 15		55 50 5 0

	nswer Key						
Determine the answer by using rounding strategies.       Answers							
6:25 + 1 hour and 55 minutes When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.	Ex. <b>9:00</b>						
When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.	1. <b>7:00</b>						
In the example above we can round 1 hour and 55  minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2  hours = 8:25 8:25 - 5  Minutes = 8:20	2. <b>7:55</b>						
6:25 + 2 hours = 8:25 And now we know the elapsed time!	3. <b>8:50</b>						
<b>Ex</b> ) 7:05 + 1 hour and 55 minutes = $9:00$	4. <b>7:20</b>						
1) 5:10 + 1 hour and 50 minutes = $\frac{7:00}{1000}$	5. <b>7:10</b>						
2) 5:00 + 2 hours and 55 minutes = $7:55$	6. <b>6:25</b>						
3) $5:55 + 2$ hours and 55 minutes = 8:50 4) $4:25 + 2$ hours and 55 minutes = 7:20	7. <b>4:35</b>						
4) $4:25 + 2$ hours and 55 minutes = 7:20 5) $5:15 + 1$ hour and 55 minutes = 7:10	8. <b>10:40</b>						
6) 4:30 + 1 hour and 55 minutes = $6:25$	9. 5:20						
7) 2:45 + 1 hour and 50 minutes = $4:35$	(c))5						
8) 6:45 + 3 hours and 55 minutes = $10:40$	10.						
9) 3:30 + 1 hour and 50 minutes = $5:20$	<sup>11.</sup> <b>4:05</b>						
<b>10)</b> 3:30 + 2 hours and 55 minutes = $6:25$	12. <u>3:20</u>						
<b>11</b> ) 5:55 - 1 hour and 50 minutes = $4:05$	13. <b>2:10</b>						
<b>12)</b> 5:15 - 1 hour and 55 minutes = $3:20$	14. <b>2:05</b>						
<b>13</b> ) 5:05 - 2 hours and 55 minutes = $2:10$	15. <b>6:00</b>						
<b>14</b> ) 5:00 - 2 hours and 55 minutes = $2:05$	16. <b>3:45</b>						
<b>15</b> ) 7:55 - 1 hour and 55 minutes = $6:00$	5.05						
16) 7:35 - 3 hours and 50 minutes = $3:45$ 17) 8:00 - 2 hours and 55 minutes = $5:05$	17. <b>5:05</b>						
<b>18</b> ) 8:10 - 3 hours and 55 minutes = $\frac{3.05}{4:15}$	<sup>18.</sup> <u>4:15</u>						
<b>19)</b> 7:15 - 3 hours and 50 minutes = $3:25$	19. <b>3:25</b>						
<b>20)</b> 9:00 - 1 hour and 55 minutes = $\frac{7:05}{100}$	20. <b>7:05</b>						
	0         75         70         65         60         55         50           30         25         20         15         10         5         0						